PG#3 Edyta “Edzia” Ziombrowska, Winnica Gródek

To kobieta o wielu pasjach, które wbrew pozorom tworzą jedną całość.

Chleb, sery i wino…..

Od lat zgłębia tajniki wypiekania chleba, tak, aby był najlepszy w swojej prostocie. Szuka nowych metod, sposobów, gramatur i składników. Uważa, że „zakwas to takie zwierzątko, które powinno mieć imię” – bo przecież żyje, pracuje, zmienia się w zależności od okoliczności. 

Droga zawodowa Edyty jest bardzo spójna. Oprócz pasji wypieków, jest również członkiem Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, z którymi ostatnio była w Austrii na warsztatach. Na Podkarpackiej Akademii Wina natomiast uczy się praktycznej wiedzy o winie, a wiedzę tą przekłada na codzienną pracę, gdyż od niedawna jest managerką Winnicy Gródek, nad Dunajcem. 

https://www.facebook.com/przystoleedytamarzena/

Rozkoszowaliśmy się rozmową nie tylko o winie ale o tym co się nawinie również. Mocną stroną Edzi jest również temat serów i chlebów wyrabianych i wypiekanych metodami znanymi chyba tylko Edzi. W tym odcinku dowiesz się dlaczego chleb wyrabiany przez Edytę może kosztować nawet 30zł!

Swoją wiedzą dzieli się z innymi, organizując warsztaty wypieku chleba, połączone z degustacją serów i win własnej produkcji. Jak mówi „praca jest moim życiem”, a gdyby tego było mało, to niezależnie od czasu prowadzi autorskiego bloga „Chleb i co się na winie”.

http://www.winnicagrodek.pl

Wersja wideo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *